Όταν η γλυκύτητα συναντά την σεμνότητα

Γνώρισα τη Σοφία σε μια εκδήλωση στο μουσείο Λαλαούνη πριν μερικούς μήνες. Όμως στην πραγματικότητα γνωριζόμασταν πολύ καιρό πριν όταν εγω είχα αγοράσει έναν υπέροχο υφαντό σταυρό από μια γνωστή Gallery. Πάντα θαύμαζα την απλότητα και τα υπέροχα χρώματα των κοσμημάτων της όμως όταν την γνώρισα κατάλαβα οτι τα κοσμήματα της καθρέφτιζαν τον προσωπικό της πλούτο και το υπέροχο χαμόγελο της.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Χαλάνδρι, προάστιο της Αθήνας , όπου τα παιδικά μου βιώματα καθώς και οι μνήμες που τα συνοδεύουν, στο εργαστήριο του παππού μου, Νίκου Παγκάκη, να παράγει κεραμικά χρηστικά αντικείμενα ήταν έντονες. Ίσως από εκεί ξεκινάει η ιστορία μου.

sofiapaschou-fluttering
 “fluttering”, neckpiece

Έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου στη σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στην Αθήνα στο τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής, διακόσμησης & σχεδιασμού αντικειμένου και έπειτα στο Leicester Polytechnic, UK, κάνοντας σκηνογραφία για studio τηλεόρασης, εργάστηκα πολλά χρόνια στο χώρο του interior design, σχεδιάζοντας εσωτερικούς χώρους κατοικιών, γραφείων και εκθεσιακών περιπτέρων

sofia-paschou-zenobia

“Zenobia”, bracelet

Με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η δουλειά μου συρρικνώθηκε και η ζωή μου άλλαξε κατά πολύ σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από αυτή την αλλαγή και ορμώμενη από μια ανάγκη καθαρά προσωπική, προσπάθησα να ενεργοποιήσω τα θετικά στοιχεία του εαυτού μου και να πορευτώ με αυτά.

Έτσι λοιπόν άρχισα να εξερευνώ και να ανακαλύπτω νέους χώρους να με εκφράζουν, όπως αυτός του κοσμήματος. Η γνωριμία μου με την μικρουφαντική στάθηκε καθοριστική για μένα στην απόφασή μου να ασχοληθώ αποκλειστικά με το υφαντό κόσμημα. Μεγαλώνοντας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αγαπούσε και αγαπάει, ευτυχώς ακόμα, την ελληνική λαική τέχνη οδηγήθηκα και εγώ διαισθητικά και αβίαστα να την εκτιμήσω και να εμπνευστώ από αυτήν.

sofia-paschou_multileaf

 “Multileaf”, necklace

Πολλά σχέδιά μου τα «ξεσηκώνω» από κιλίμια, κουβέρτες και ρούχα υφαντά από τα τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα , που βρίσκονται στην κατοχή της οικογένειάς μου και όχι μόνο, κυρίως από περιοχές της Πελοποννήσου ,ορεινή Γορτυνία, Τσακωνιά καθώς και από τη περιοχή των Μεσογείων Αττικής.

sofia-paschou_myleaf

“My leaf”, bracelet

Επίσης άλλες πηγές έμπνευσης μου είναι η μουσική, η φύση και η ζωγραφική.

Υλικά που χρησιμοποιώ είναι κατεξοχήν νήματα διαφόρων ποιοτήτων, λινά, βαμβακερά, μεταξωτά ακόμα και μάλλινα. Και όλα αυτά υφαίνονται μαζί πάνω σε ένα μικρό αυτοσχέδιο αργαλειό.

Τα έργα μου ολοκληρώνονται, η διαδικασία όμως ποτέ. Υπάρχει πάντα κάτι νέο που ανακαλύπτω και αυτό με γοητεύει πολύ.

sofia-paschou-the_raven_the_flame

“The raven and the flame”, neckpiece

Email: sofipaschou@gmail.com

Fb page: Sofia Paschou jewelry

sofia-paschou_sarakatsanenes
Sarakatsanes”, necklace

sofia-paschou_nymphs

“Nymphs”, brooch

sofia-paschou_ambeli-2

“Αmbeli”, neckpiece