Η αλήθεια είναι ότι δεν μου συμβαίνει συχνά: χτυπάω το κουδούνι και περιμένω να αντικρίσω μια άγνωστη μου Κυρία για να κάνουμε συνέντευξη. Μπαίνω μέσα σε ένα υπέροχο σπίτι και νοιώθω αμέσως ότι συνάντησα μια παλιά μου φίλη που έχουμε πιει δεκάδες φορές καφέ μαζι!!! Τέτοια οικειότητα !!!

Συμφωνησαμε  σε πολλά, έχουμε παρόμοιο γούστο, κοινούς γνωστούς και φίλους και κυρίως ίδια φιλοσοφία και στάση ζωής ! Είμαι χαρούμενη που γνώρισα την Ρένα που είδα δείγματα της υπεροχής δουλειάς της και γιατί όχι που απέκτησα μια καινούργια φίλη !

_dan0054c2

dan_6060-copy

Αν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός και κατεύθυνση εγώ την βίωσα από τα τέσσερά μου χρόνια, όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω πριν ακόμα μάθω να γράφω.

Στα εννέα μου οι ιδέες μου ήταν ξεκάθαρες (βρήκα μια παλιά μου έκθεση), έχοντας επιλέξει για το μέλλον μου ένα επάγγελμα άγνωστο για τα τότε χρόνια, την εσωτερική αρχιτεκτονική. Τα υπόλοιπα… τα ανέλαβε το σύμπαν.

Μια αποτυχία στις εξετάσεις του πανεπιστημίου για την ιατρική φαρμακευτική (ακλουθώντας τους οικογενειακούς στόχους) με έφερε στο σωστό δρόμο που οδήγησε σε μια γειτονική χώρα και μια δύσκολη γη για τα τότε δεδομένα, την νότια Ιταλία. Η θητεία μου, τα εφτα χρόνια όπου έζησα εκεί, θα μπορούσαν από μόνα τους να θεωρηθούν εκπαίδευση δια βίου. Έζησα την εμπειρία της Ιταλίας εκ των έσω . Μπήκα στα σπίτια των Ιταλών, βίωσα τον τρόπο ζωής τους, δέθηκα με τον τόπο, αφουγκράστηκα μια χώρα με ελεύθερο πνεύμα και με άπειρες δυνατότητες. Διάλεξα δύσκολο δρόμο, εκεί όμως βρήκα τον μαθησιακό μου εαυτό, και από μια άσημη μαθήτρια του 15, έγινα “La Greca” 30 με τόνο. Μου ταίριαξε ίσως καλύτερα ο τρόπος εκπαίδευσης των Ιταλών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να σου δώσουν όσα εσύ έχεις διάθεση να εισπράξεις, χωρίς παρωπίδες.

dan_6167b-copy dan_6477-copy

Η Ιταλία ήταν όχι απλό σχολείο, αλλά βιωματικό πανεπιστήμιο. Αρχιτεκτονική, πολεοδομία, καλών τεχνών, ένα πλήρες πακέτο γνώσεων και μια πληθώρα παραστάσεων και εικόνων ενός άλλου τρόπου ζωής, πιο εκλεπτυσμένου και πιο ραφινάτου. Δεν μου έδωσε όμως μόνο ένα πτυχίο, μου έδωσε ένα σύντροφο ζωής αλλά και έναν συνεργάτη, συμπορευτη για πολλά χρόνια, ο οποίος μου άνοιξε καινούργιους δρόμους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ευτύχισα σε μια καλή εποχή δημιουργικότητας και ανάπτυξης, την δεκαετία του ’90, όταν όλα ήταν ανθηρά. Βέβαια η Ελλάδα είναι Ελλάδα και δεν έχουν αξία τα πτυχία, οι βαθμοί, οι ικανότητες και το πάθος γι’ αυτό που κάνεις. Σημασία έχουν τα κυκλώματα, οι κολακείες και το δήθεν, αυτά σε πάνε μπροστά. Δεν τα δέχτηκα ποτέ, δεν τα προσκύνησα ποτέ, δεν θέλησα ποτέ να επιδείξω περισσότερα από όσα είμαι αλλά ούτε καν αυτά που είμαι. Φυσικά δε το μετάνιωσα, γιατί τώρα τα βρίσκω μπροστά μου.

photo-01-2 photo-04

Ξεκινώντας λοιπόν το ’90 σε μια Ελλάδα ξέφρενης δημιουργικής πορείας, ευτύχισα να κάνω πληθώρα πραγμάτων, και κατάφερα να μπω στα βαθιά, χάρις βέβαια και σε έναν άνθρωπο, που έστω και σιωπηλά, πίστευε σε μένα, τον συνεργάτη μου Θανάση Κυρατσού. Η δωδεκάχρονη συνεργασίας μας ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική, με πληθώρα έργων, κάθε είδους, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Σήμερα, μετά από την μακροχρόνια επαγγελματική πορεία που είχα, με λυπεί ένα πράγμα, ότι ο Έλληνας επαγγελματίας δύσκολα μπορεί να σταθεί επάξια σε διεθνές επίπεδο, γιατί? Διότι έχουμε μια μαύρη βούλα στη πλάτη μας. Τον Άγγλο τον εμπιστεύονται, ο Βέλγος είναι συνώνυμο της φερεγγυότητας, ο Ιταλός συνώνυμο της δημιουργίας, ο Γάλλος της φινέτσας και ο Γερμανός της επαγγελματικής εντιμότητας. Για τον Έλληνα, ας μη ρωτήσουμε. Αυτό κόβει τα πόδια κυρίως στα νέα παιδιά. Ας ελπίσουμε όμως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Το γραφείο σήμερα δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο πάνω στην εσωτερική αρχιτεκτονική – ανακαινίσεις – μελέτες – διακόσμηση – styling. Το portfolio μας περιλαμβάνει όλα τα στυλ, από το κλασσικό έως το διαβόητο minimal σε απόλυτη συνεργασία και εναρμόνιση με τις επιθυμίες του πελάτη. Βασικός μας στόχος, ένας ατμοσφαιρικός βιώσιμος χώρος όπου οι χρήστες θα αισθάνονται ότι είναι απόλυτα δικό του δημιούργημα.

photo_05 picture_01

Εξυπηρετούμε τον πελάτη, πραγματοποιούμε τις επιθυμίες του με ένα προσεγγιστικό και φιλικό τρόπο, ίσως και γι’ αυτό οι πελάτες μας είναι δια βίου φίλοι, αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι. Οι λεπτομέρειες αλλά και η ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα project μας, δίνουν το στίγμα μια ομάδας που δημιουργεί με συνέπεια αλλά και με πάθος γι’ αυτό που κάνει.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί μου στόχοι:

Θέλω να πραγματοποιήσω μια σειρά σεμιναρίων (δια βίου μάθηση) με τα μυστικά της διακόσμησης, αυτά που δεν μαθαίνονται στα έδρανα και που μου πήρε 30 χρόνια να μάθω.

Στα πλάνα μου, είναι μια καταγραφή των αρχοντικών της Καλύμνου και ένα βιβλίο για την αρχιτεκτονική του νησιού, την εποχή της οικονομικής της άνθησης (1900-1930).

Καθ’ ότι είμαι γραμματέας της Ένωσης Καλύμνιων Αττικής, οραματίζομαι, τη δημιουργία ενός μουσείου θαλάσσιου πλούτου και σπογγαλιείας στη Κάλυμνο.

picture_07 shot-05