Στην περίπτωση της Μάρως, πρώτα γνώρισα τις δημιουργίες της και έπειτα από καιρό την ίδια! Περσυ στα γενέθλια μου έλαβα ενα υπέροχο δώρο από δυο αγαπημένες φιλες, ένα μαγικό κολιέ με ελαφρόπετρες και κορδόνια που νόμιζες οτι μύριζε θάλασσα και αλμύρα. Το λάτρεψα και το φόρεσα πολύ! Μετα από καιρό ανακάλυψα και την δημιουργό! Και τότε κατάλαβα γιατι οι δημιουργίες της μυρίζουν θάλασσα και Ελλάδα!!! Η Μάρω σε κερδίζει με τη μια με την καλοσύνη της και τα καθαρά μάτια της που λένε πάντα την Αλήθεια. Με τον καλο της λόγο και τον ωραίο της τρόπο που σε κανει να νομίζεις οτι την γνωρίζεις από παλιά. Όσο για τα κοσμηματά της; Καθρεφτίζουν απόλυτα τον χαρακτήρα της.!!!!

Πόσο καιρό ασχολείσαι με τα κοσμήματα και πώς ξεκίνησες;

Τα εναύσματα πάντα υπάρχουν γύρω μας και μάλιστα στην Κρήτη με την αδιάσπαστη πολιτιστική συνέχεια. Πάντα με γοήτευε η δημιουργικότητα των Μινωϊτών, οπότε το υπόβαθρο για εμένα προϋπήρχε. Τελικά και χωρίς πολλή σκέψη, η ανάγκη έκφρασης του μέσα μου με οδήγησε στην κατασκευή έργων και την αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας τους από το 2009 και μετά.

Από που εμπνέεσαι και τι υλικά χρησιμοποιείς;

Πηγή έμπνευσης είναι για μένα πρωταρχικά το πέλαγος που αγκαλιάζει το νησί μου και το νιώθω ν’ ανασαίνει, η μακραίωνη παράδοσή μας, οι άνθρωποί μου με τα μύρια συναισθήματα που βιώνουν και μέσα από αυτούς κι εγώ, στην πραγματικότητα το κάθε τι μπορεί να μου ανάψει την σπίθα της δημιουργίας. Γυρνώ με τα μάτια διάπλατα ανοιχτά και ρουφάω το μεδούλι της ζωής. Στην συνέχεια, αυτό που έχω προσλάβει μέσα μου, γεννά τα έργα μου αν και η όλη διαδικασία βιώνεται, δεν εξηγείται με λέξεις. Αγαπώ να δουλεύω με διάφορα υλικά. Ενθουσιάζομαι με την πλαστικότητα του πηλού και της πορσελάνης, λατρεύω την ζεστασιά του λιναριού, το πως αναπνέει σαν υλικό και την θέση που κατέχει στην ιστορία του ανθρώπου. Μου αρέσει να δουλεύω το μέταλλο και να το βλέπω να μεταμορφώνεται. Μέταλλα όπως το ασήμι ή ο ορείχαλκος,χαλκός κ.λ.π. ,ενίοτε ορυκτές, ημιπολύτιμες πέτρες σχηματοποιούν τα όνειρά μου.

Τι είναι κόσμημα για σένα και σε ποιες γυναίκες απευθύνεσαι;

Επειδή όλα έχουν ειπωθεί κι όλα έχουν γίνει, δεν θα πρωτοτυπήσω αλλά είναι όντως και δική μου άποψη όταν λέω ότι «κόσμημα» είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη με την αρχέγονή της έννοια: «στολίδι». Η γυναίκα που θα αγαπήσει και θα ποθήσει ένα κομμάτι μου στον λαιμό ή τα χέρια της, είναι η μοντέρνα γυναίκα με άποψη, η δυναμική Ελληνίδα, εκείνη που θα ταυτιστεί με τα κομμάτια μου νιώθοντας την συνέχεια που κουβαλούν, την Ελληνικότητά τους αλλά ενταγμένα στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ποια η διαφορά του εικαστικού κοσμήματος από το εμπορικό και πώς θα χαρακτήριζες τα κοσμήματα σου;

Το εμπορικό κόσμημα είναι μαζικής παραγωγής και, κατ’ εμέ, δεν έχει άποψη. Αντιθέτως αυτό που πλέον ονομάζουμε εικαστικό κόσμημα είναι έργο μοναδικό ακόμα κι αν βγει σε κάποιον άλφα αριθμό κομματιών, έχει την προσωπικότητά του κι αντανακλά την αγάπη του δημιουργού του. Τα κοσμήματά μου θεωρώ ότι είναι εικαστικά, δυναμικά, μοντέρνα με αναφορές στον Ελληνικό μας πολιτισμό.

Δώσε τα στοιχεία σου και το site σου και πες που μπορούν να σε βρουν οι αναγνώστες

Κυρίως στο facebook μπορούν οι φίλες και φίλοι να έχουν μια συνεχή ενημέρωση για την πορεία της δουλειάς μου. Θεωρώ ότι σαν μέσο επικοινωνίας είναι εδώ για να μείνει κι έτσι το χρησιμοποιώ αρκετά.

Μίλα λίγο για σενα, τι σου αρέσει, τι ονειρεύεσαι, τι θα ευχόσουν;

Γεννήθηκα στο όμορφο,ρομαντικό Ρέθυμνο, ανατράφηκα και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Λατρεύω το νησί μου τη Κρήτη. Πιστεύω ότι είμαι τυχερή που ζω στην επαρχία όπου οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί από εκείνους κάθε μεγαλούπολης. Θεωρώ την οικογένεια πολύ σημαντική κι είμαι ευγνώμων για την δική μου: τα τρία μου παιδιά, τα δύο μου εγγόνια και τον σύζυγό μου. Πιστεύω ότι είναι το πιο όμορφο, το υπέρτατο αγαθό και δημιούργημά μου. Στα πλαίσια καριέρας, εργάστηκα για πολλά χρόνια στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων.Μια δουλειά που μου έδινε την ευκαιρία να είμαι σε συνεχή επαφή με κόσμο.Εμαθα και πήρα πολλά που έχουν να κάνουν με την καλαισθησία. κάτι το οποίο εν μέρει έδινε διέξοδο στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες.Το κόσμημα ήρθε εντελώς φυσικά στη πορεία έχοντας σταματήσει τη δουλειά μου λόγω συνταξιοδότησης.Πλέον με έχει συνεπάρει! Όσον αφορά το τι μου αρέσει, έχω να πω ότι λατρεύω την θάλασσα κι όλη την πλάση με τις εικόνες και τις μυρωδιές της.Ένα μέγιστο αγαθό που συνήθως ο άνθρωπος δεν εκτιμά γιατί το θεωρεί αυταπόδεικτο είναι η υγεία. Ονειρεύομαι κι εύχομαι υγεία κι ειρήνη για όλον τον κόσμο μιας κι οι συγκεκριμένοι τομείς υποφέρουν στις μέρες μας. Να υπάρχει γύρω μας ομορφιά, να εξαλειφθεί η δυστυχία κι ο πόνος – αυτές είναι οι ευχές μου όσο ουτοπιστικές κι αν ακούγονται.