Στο παρελθόν είχα ακούσει διάφορες σκόρπιες πληροφορίες για την μέθοδο “tomatis” που πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον μου μιας και με ενθουσιάζει ότι καινούργιο και διαφορετικό. Σε ένα σεμινάριο φωνής της Νίνας Καλούτσα είχα την τιμή να γνωρίσω την Άννα Μαλισιόβα, να γοητευτώ από την παρουσίαση της αλλά και από την γεμάτη πάθος και σιγουριά  παρουσία της!!!

Έκλεισα αμέσως προσωπικό ραντεβού και λίγο καιρό μετά ξεκίνησα τον πρώτο κύκλο μαθημάτων. Εκτός του ότι είναι μια πολύ ευχάριστη μέθοδος αφού ακούς μουσική θεωρώ ότι βοηθάει εκπληκτικά στην λειτουργία του εγκεφάλου και πίστεψα βαθιά ότι θα με βοηθήσει τόσο στην δουλειά μου όσο και στην προσωπική μου ζωή και εξέλιξη.

Εξάλλου η μοναδική Αννα γνωρίζει καλά να σε καθοδηγεί και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μεγάλα ονόματα απο τον χώρο της μουσικής εντός και εκτός Ελλάδας την εμπιστεύονται!!!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο απ΄όπου έφυγα στα 18 για να σπουδάσω στην Πάτρα Φιλόλογος. Επέστρεψα ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και εξειδικεύτηκα στην Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είχα όμορφα παιδικά χρόνια και έχω πάρει πολλή αγάπη. Το σπίτι στο Βόλο είναι πάντα καταφύγιο ψυχής. Ασχολήθηκα από μικρή με τον αθλητισμό και τη μουσική. Ένα πρωί όμως ξύπνησα και δεν ήμουν η ίδια. Ο αθλητισμός τέλειωσε και από τότε δεν μπήκα ξανά σε γήπεδο παρά μόνο για να παρακολουθήσω συναυλία. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου με θυμάμαι να τραγουδάω και να κάνω μαθήματα φωνητικής, τα οποία δε σταμάτησα ποτέ. Όταν τραγουδάω είμαι απόλυτα ευτυχισμένη, ελεύθερη και βυθισμένη σ΄έναν δικό μου κόσμο. Πολύ μικρή με πήγαν στο ωδείο και ξεκίνησα πιάνο. Δεν έφτανα και η δασκάλα με έπαιρνε αγκαλιά. Είχα την τύχη εκεί να έχω τους καλύτερους δασκάλους. Να είναι καλά η Φώφη που μου έκανε πιάνο και η Χριστίνα που ένα απόγευμα με άκουσε και μου είπε έλα να κάνεις κλασικό τραγούδι. Εκείνη με έμαθε να τραγουδώ. Οι γονείς μου πάντα με στήριζαν και οτιδήποτε τους ζητούσα για σπουδές, όσο περίεργο και αν φαινόταν για την εποχή, μου έλεγαν πήγαινε να το μάθεις. Έμαθα τη Νοηματική Γλώσσα και το Braille και έκανα Μουσικοθεραπεία την εποχή που όλα αυτά φάνταζαν τρελά.

Κάπως έτσι βρέθηκα να διδάσκω στο Βόλο σε τσιγγάνικο καταυλισμό και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου. Γρήγορα κατάλαβα πως το “δημόσιο” δεν ήταν για μένα και ένα πρωί οι συνθήκες και η ψυχή μου με ανάγκασαν και δήλωσα παραίτηση. Ήρθα στην Αθήνα ξεκινώντας από το μηδέν. Δεν ήξερα κανέναν και δεν είχα φανταστεί ποτέ τη ζωή μου εδώ. Ξεκίνησα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα και κάπως έτσι, μία μαμά, με ρώτησε για τη μέθοδο Tomatis. Δεν την είχα ακούσει ποτέ ξανά. Άρχισα να ρωτάω και εδώ στην Ελλάδα μου έκλειναν την πόρτα και μου έλεγαν πως δεν μπορώ.

 Με τα χρόνια απέδειξα, πρώτα στον ίδιο μου τον εαυτό, πως μπορώ. Ήθελα αρκετά χρήματα και αν και οι δικοί μου άνθρωποι είχαν να μου δώσουν, είχα εγωισμό και δεν ήθελα να πάρω από κανέναν. Για να τα καταφέρω μεταξύ άλλων, έστησα μία καλοκαιρινή επιχείρηση στο Πήλιο με τον αδερφό μου το Νικόλα και δούλεψα πολύ σκληρά. Όσα χρήματα κέρδισα τα επένδυσα για να στήσω τη δική μου δουλειά. Αγόρασα μηχανήματα και εκπαιδεύτηκα από τους καλύτερους. Άρχισα να αναζητώ και σε αυτό που λέγεται “Tomatis”, το κάτι παραπάνω, για να δημιουργήσω τη δική μου τεχνική που θα με έκανε ξεχωριστή. Πήγα Μαϊάμι, Λονδίνο και Παρίσι και έμαθα όσο το δυνατόν περισσότερα. Διάβασα πολύ. Πάρα πολύ.

 Δεν με ήξερε κανείς. Η καλύτερη διαφήμιση όμως ήταν η δουλειά μου. Με το “Tomatis” και με την τεχνική που δημιούργησα, κατάφερα ανθρώπους που είχαν χάσει τη φωνή τους να τους κάνουν να τραγουδήσουν μέσα σε λίγες ώρες και να τους βγάλω στη σκηνή. Μπορούσα στο απόλυτο να τους καταλάβω γιατί κι εγώ είχα κάνει πολλά χρόνια μουσικές σπουδές. Μπόρεσα σαν ειδική παιδαγωγός και με το “Tomatis”, τα παιδιά να τα κάνω να συγκεντρώνονται περισσότερο και να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Από στόμα σε στόμα άρχισαν να έρχονται και επώνυμοι άνθρωποι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί, δικηγόροι και να με εμπιστεύονται και να εκτιμούν το γεγονός ότι εγώ δε χρησιμοποιώ το όνομά τους για δική μου, προσωπική προβολή. Οι πελάτες μου έγιναν φίλοι γιατί εγώ δεν ήμουν ποτέ ένας απρόσωπος επαγγελματίας. Δε με ενδιαφέρει να είμαι η κ. Μαλισιόβα, μου αρκεί να είμαι η δική τους Άννα. Τους έκανα να νιώθουν καλύτερα, να λειτουργούν συγκινησιακά πιο ισορροπημένα, να συγκεντρώνονται περισσότερο και να κουράζονται λιγότερο, να μπορούν να μάθουν ευκολότερα μία ξένη γλώσσα, να βελτιώνουν την άρθρωση και το ηχόχρωμα της φωνής τους και να εκφράζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στο λόγο.

 ” Η μέθοδος Tomatis είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Tomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο. Εκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο. Ενισχύει την αντιληπτικότητα, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, βελτιώνει την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, το άτομο αποκτά διαύγεια και λειτουργεί συγκινησιακά πιο ισορροπημένα. Ιδανική για παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, για όσους δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και υποφέρουν από προβλήματα μνήμης και εξαιρετικά θεαματική για όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ένταση, άρθρωση και ηχόχρωμα. Η μέθοδος βοηθάει όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.”

 Κάποια στιγμή αναζητούσε τους καλύτερους ανά τον κόσμο που προσεγγίζουν το θέμα της φωνής, το μεγαλύτερο όνομα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας γιατί αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες με τη φωνή της, ύστερα από μία μεγάλη περιοδεία. Έστειλα το βιογραφικό μου στη μεγαλύτερη εταιρία μουσικής παραγωγής στον κόσμο καθώς επίσης και δείγματα της εργασίας μου. Με πήραν, εκτίμησαν τη δουλειά μου, είμαι η μοναδική Ελληνίδα και η μικρότερη στην ομάδα μου, η οποία αποτελείται από τους καλύτερους μάνατζερ, παραγωγούς, καθηγητές φωνητικής, φωνίατρους και γιατρούς. Σε λίγες μέρες ανανεώνω το συμβόλαιό μου στο Στρασβούργο, μετά από ένα χρόνο συνεργασίας. Στην ερώτηση “Ποιες είναι οι απαιτήσεις σας;”, μεταξύ άλλων απάντησα ” και 2 μήνες stop το καλοκαίρι”. Το αίτημα έγινε δεκτό και αυτό το καλοκαίρι θα με βρει ξανά στο Πήλιο με το Νικόλα. Από εκεί που έγινε η αρχή. Με βοηθάει να μην παίρνουν τα μυαλά μου αέρα, να θυμάμαι πάντα και να μην ξεχνάω το ποια είμαι και από που ξεκίνησα.

 Μεγαλώνοντας έμαθα να αγαπάω τα αμοιβαία. Να αγαπάω όσους με αγαπούν, να σέβομαι όσους με σέβονται και να ψάχνω όσους με ψάχνουν. Λέω όλα ή τίποτα γιατί τα μισά αφήνουν απωθημένα. Το ελάχιστο είναι μίζερο και δεν εκφράζει τη δική μου ψυχή πουθενά. Συχνά προτιμώ το καθόλου από το λίγο. Εγώ δίνομαι απόλυτα στη δουλειά, στους φίλους, στην οικογένεια.

 Σήμερα είναι σημαντικό κανείς νομίζω να θωρακίσει τον εαυτό του με γνώση, πίστη και  προσαρμοστικότητα και να επιδιώξει να βρίσκεται σε περιβάλλοντα που θα τον ωθούν να εξελίσσεται. Επιπλέον να προσπαθήσει να γίνει τόσο ξεχωριστός, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τον αγνοήσει. Να έχεις όραμα και να μπαίνεις στη δράση. Αυτό λέω στους πελάτες μου. Αυτό που θες πραγματικά, αυτό μπορείς…

www.annamalisiova.com