Όταν η τέχνη συμβαδίζει με την καλοσύνη.
Ένα υπέροχο απόγευμα, με φόντο την Ακρόπολη, γνώρισα μια από τις πιο γλυκές και καλοσυνάτες Κυρίες της Αθήνας!

Επάγγελμα : Αρχιτέκτων
Χόμπι : art designer
Χαρακτήρας: μοναδικός
Χαμόγελο: σαγηνευτικό
Δημιουργίες : εξαιρετικές
Δημιουργικότητα: στο έπακρο

Νοιώθω πολύ τυχερή όταν έλκω και συναναστρέφομαι αληθινούς, ξεχωριστούς ανθρώπους που τιμούν την επιστήμη και την τέχνη!

Art Objects_LILA

Πρόκειται για εικαστικά έργα που υποδηλώνουν συμβολισμό.

Η φιλοσοφία τους είναι να κρύβουν μία ιστορία + πάνω σε αυτήν να πατά ο καθένας + να την εξελίσσει. Αντικείμενα με μια χρηστικότητα αποφλοιωμένη από την αυστηρότητα της καθημερινής αναγκαιότητας. Βιώνει κανείς την καθημερινότητά του με αυτά χωρίς να αποτελούν μια στείρα διακοσμητική παρέμβαση.

Κάθε σειρά έχει τον δικό της χαρακτήρα, όμως όλες συμβάλλουν υποσυνείδητα στην αισθητική του χώρου, ενεργοποιούν την σκέψη + η οντότητά τους προσδιορίζεται από τα ίδια αλλά + από τον χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά Braille απευθύνεται σε μη βλέποντες, γιατί φιλοσοφία του studio LILA architect+designer είναι πως η τέχνη πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Το μήνυμα + οι διαστάσεις είναι tailor made + διαφέρουν ανά έργο.

Tα έργα μετρούν ήδη συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά, ενώ σημαντική στιγμή αποτέλεσε η διάκριση + η συμμετοχή όλων των αντικειμένων, στην έκθεση GREEK DESIGN=GOOD DESIGN.

BOX

Το BΟΧ είναι ένα μαύρο κουτί αναρτημένο από το ταβάνι με ένα εξάρτημα παλιάς μηχανής. Ένας κλειστός χώρος που φλερτάρει απευθείας με την ανθρώπινη περιέργεια, με την ακαταμάχητη εμμονή μας να ξεσκεπάζουμε το κρυφό + την ίντριγκα.

Όμως, τι μπορεί κανείς να βρει όταν κρυφοκοιτάξει μέσα από την ξύλινη θυρίδα του;
Από ένα προϊόν που μία εταιρεία επιθυμεί να προβάλλει …… έως ένα μήνυμα που διέπει την ύπαρξή μας + ζεσταίνει την καρδιά μας· τόσο παλιό όσο + ο χρόνος….
Δες!

box_01 box_02

HOUSES

Ο λακωνικός τρόπος σκέψης, η εκλεπτυσμένη αισθητική λουσμένη στον ήλιο, η διαφορετικότητα + ο μυστηριακός αριθμός 7, είναι η αποτύπωση αυτής της σύνθεσης.
Γιατί εμείς οι Έλληνες είχαμε πάντα ένα σπίτι να ζήσουμε, να προστατευτούμε, να φιλοξενήσουμε. Απλό + διαχρονικό, που να αντέχει στα φυσήματα των “λύκων”…
Έχουμε την ευλογία της Ελληνικής ανωτερότητας σε αισθητική, πνεύμα, ιστορία, dna.
Ας το διαδώσουμε!

HOUSES_02 HOUSES_01

(Αναρτάται από το ταβάνι με ειδικό βιομηχανικό εξάρτημα + ειδικά λεπτά νήματα)

ΗΕΛΙΟΝ

Αφορμή για έμπνευση, στάθηκε ένα μαροκινό μοτίβο…
Η αλληλουχία των σημείων καθόρισε τις περιελίξεις των νημάτων που δίνουν μορφή + διαχωρίζουν τις στοιβάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί τελικά το σχήμα.
Η διακριτή διάχυση + όχι η συγκέντρωση της ενέργειας, καθορίζει ένα σύνολο τόσο συμπαντικό όσο + αρχέγονο….

Τα ξύλινα στοιχεία, άλλοτε φουτουριστικός πολεοδομικός ιστός + άλλοτε Τοτέμ των Μάγια ….

Το μήνυμα είναι ένα: ενέργεια, φως διάχυση, χαρά, ελπίδα. ΗΕΛΙΟΝ.

HELION_02 HELION_01
(Το έργο είναι επιτοίχιο με διαστάσεις custom made)

LESS IS MORE

Από βιομηχανική λάμα + ξύλο δημιουργήθηκε μια σύνθεση που αρχικά φαίνεται απλός συνδυασμός χρωμάτων.

Κοιτώντας όμως πιο προσεχτικά, από τα ακρωνύμια των χρωμάτων σχηματίζονται λέξεις + οι λέξεις μήνυμα αειθαλές + ηχηρό:

“Less is more” by Mies Van Der Rohe.

less_is_more_02 less_is_more_01

BRAILLE

“Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν…”

by Antoine de Saint-Exupéry

Επιτοίχιο έργο με plexi_glass + φελλό.

Ακόμα + αν σκοτάδι καλύψει τα μάτια ή μόνο την παιδικότητά μας, νιώθω την ανάγκη να ανάψω ένα ΦΩΣ.

Θέλω να μπω στο σκοτάδι για όσο μου επιτρέπει το θάρρος μου, για να προσφέρω το χέρι μου ή απλά + μόνο για να επαναπροσδιορίσω τις δικές μου σταθερές….

Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να μάθω να επικοινωνώ + ίσως να μπορώ να αφήσω το δικό μου μήνυμα…απλά για να δείξω πως νοιάζομαι.

Μια συστοιχία plexi-glass που “φαίνεται” τυχαία, αλλά δεν είναι, στην γραφή Braille.

Ορατό ή μη, το μήνυμα είναι ΕΚΕΙ.…

Το “βλέπεις”;

 Braille_01 Braille_02

OBJECT Y

Έτσι όπως αρθρώνονται + αναπτύσσονται τα κλαδιά στο δέντρο, αυθόρμητα αλλά ποτέ τυχαία, έτσι αρθρώνεται + η ζωή μας αυθόρμητα μέσα από τις επιλογές που κάνουμε…

…+ πάντα υπάρχει κάτι κρυμμένο εκεί, μια διαδρομή με πολύχρωμο νήμα ή ένας μίτος που εμείς υφαίνουμε.

Αποτυπώνοντας αισιοδοξία και ελληνικότητα, στο έργο “Y”, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι οι διακλαδώσεις συμβολίζουν τις επιλογές + τα αναρίθμητα “Υ” (=WHY?) που μας τίθενται.

Ένα μήνυμα ή μια εικαστική πινελιά που εμπλουτίζει την διαδρομή μας.

Σιγουρέψου ότι αφήνεις ένα αποτύπωμα που να αξίζει!

Y_02 Y_01

Ιατρείο για παιδιά: Αποδοχή + Οικειότητα

Οι ιατρικές επισκέψεις δεν συνοδεύονται συνήθως από ευχάριστες εικόνες…

Οι συνειρμοί που έπονται της ανάγκης ενός γιατρού κάθε άλλο παρά βοηθούν στη χαλάρωση + την αποδοχή αυτής της κατάστασης.

Κάπου εδώ αρχίζουμε να μιλάμε για την αισθητική ενός χώρου + την ατμόσφαιρα που ο αρχιτέκτονας μπορεί να εμφυσήσει σε αυτόν ανατρέποντας τα δεδομένα και ισχυροποιώντας την συμβολή του γιατρού στο πρόβλημα του ασθενούς… πριν ακόμα ξεκινήσει η θεραπεία!

Όταν οι ασθενείς είναι μικρά παιδιά τότε η οδός είναι το χιούμορ + η οικειότητα.

Το συγκεκριμένο ιατρείο αφορά σε ιατρείο παιδοψυχίατρου όπου ως επιπλέον προαπαιτούμενα θέτονται η έκφραση + η ψυχική αμεσότητα για μια επιτυχημένη θεραπεία.

Εξ’ αρχής τέθηκαν οι στόχοι ξεκάθαρα:

  • Ο χώρος θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει το καλό γούστο της γιατρού.
  • Θα έπρεπε να είναι οικείος αλλά περιοριστικός, θέτοντας όρια χωρίς να εκπέμπει τον αποστειρωμένο κώδικα των ιατρείων.
  • Θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί σωστά το φυσικό φως για λόγους οικονομίας.

Τροχοπέδη σ’ αυτήν την προσπάθεια ήταν η γεωμετρία + το μέγεθος του χώρου σε συνδυασμό με την θέση της εισόδου που υπαγόρευε έναν γραμμικό χώρο αναμονής.

Η επαφή του ασθενούς με το ιατρείο, ήδη από την αίθουσα αναμονής, λειτουργεί κατευναστικά + λυτρωτικά, απενοχοποιώντας την επίσκεψη + δίνοντας αφορμές για χιούμορ ή προβληματισμό μέσα από τα αστεία πορτραίτα των σκύλων + την σύνθεση φωτογραφιών με θέμα τα παιδιά.

Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν εξ’ αρχής + κατά αποκλειστικότητα για τον χώρο, επιλέγοντας υλικά φυσικά + προσεγμένους συνδυασμούς χρωμάτων εντείνοντας την γαλήνη + την ασφάλεια.

Oι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν ήταν οι εξής:

  • Η ενοχή της επίσκεψης από παιδιά + γονείς
  • Η κλίμακα του χώρου
  • Η γεωμετρία του χώρου
  • H ασφάλεια στον αντίποδα της οικειότητας

Σημαντική στιγμή:

Η αυθόρμητα αντίδραση του μικρότερου ασθενούς (μόλις 4 ετών) προς την ιατρό, μπροστά στο κολάζ από παιδικές φωτογραφίες που συνδέσαμε, αντικρίζοντας το για πρώτη φορά: “Αυτό, το είχα ανάγκη… Ευχαριστώ!!!”

1 2 3 4 5 6

PROFILE  

lila_profile_new

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA).

Aσχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά + σχεδιασμό αντικειμένου.

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design + άρθρα με έργα του γραφείου, έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.

Στόχο αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Site: http://www.architectlila.gr

Facebook Page : LILA architect + designer

Linkedin Account: Lila Athanasopoulou