Μαγεύτηκα από τα υπέροχα κοσμήματα της Αννας πριν έναν περίπου μήνα σε ένα κατάστημα στην Αντίπαρο. Είδα μοναδικά κομμάτια απολύτως ελληνικά σε τεχνοτροπία αλλά και σε έμπνευση !!! Ήθελα να τα δοκιμάσω και να τα αποκτήσω αμέσως !!! Ρώτησα, έμαθα κράτησα σημειώσεις. Και λίγο αργότερα βρέθηκα σε ένα υπέροχο, φιλικό και ξεχωριστό εργαστήρι να συνομιλώ με μια αληθινή καλλιτέχνη, απλή, σεμνή, ευγενική με εκείνα τα υπέροχα καθαρά μάτια που πάντα με συγκινούν όταν τα συναντώ.
Παρόλο που τα κοσμήματα είναι από πυλό ή πορσελάνη, είναι εύκαμπτα, ελαφρά και κολλούν επάνω στο σώμα σαν να το αγκαλιάζουν και σαν να φτιάχτηκαν αποκλειστικά γι αυτό!!!!

 

anna-Kitsou-portrait

Untitled-1

Έχω σπουδάσει γραφικές τέχνες στην Vakalo Art & Design College και μεταπτυχιακές σπουδές στην οπτική επικοινωνία.
Κάποια χρόνια αργότερα μπήκε στη ζωή μου η μαγεία της κεραμικής τέχνης.

Cyclical timenecklace

“Cyclical time” necklace

Η ιδέα να δημιουργήσω κοσμήματα ήρθε σαν μια φυσική εξέλιξη. Η ανάγκη μου να δημιουργώ με τα χέρια. Η δημιουργία κοσμημάτων ήταν μια συνειδητή επιλογή.
Θέλω τα κοσμήματα μου να είναι απόλυτα χειροποίητα με όλη τη σημασία της λέξης. Το υλικό που χρησιμοποιώ, ο πηλός μου, καλύπτει απόλυτα την ανάγκη μου αυτή.
Να τα φτιάχνω από το μηδέν, χωρίς να έχω κάποιο στοιχείο έτοιμο αγορασμένο στα χέρια μου. Θα πρέπει αυτό το στοιχείο να το δημιουργήσω.

Dentellpendants

“Dentelle” pendants

Όταν εστιάζομαι σ’ ένα κόσμημα, το ίδιο το υλικό, ο πηλός μου, με καθοδηγεί. Σκέφτομαι φόρμες, σχήματα, υφές. Αρχίζω να χάνομαι μέσα σ’ αυτά, νιώθω τη μαγεία και αφήνομαι… Το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδρομή και δεν είναι γνωστό από την αρχή.

DentellenecklaceVI

“Dentelle” necklace VI

Ένα κεραμικό κόσμημα έχει την ενέργεια που έχει το ίδιο μας το σώμα. Είναι φτιαγμένο από τα 4 στοιχεία της φύσης. Το κάθε έργο είναι ένα ταξίδι μέσα από τη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά… Γίνεται ένα με το ανθρώπινο σώμα, παίρνει τη θερμοκρασία του.
Η σύνθεση, η αρμονία και η ισορροπία είναι αυτά που με ενδιαφέρουν σε κάθε κομμάτι μου.

DentellenecklaceV

“Dentelle” necklace V

Χρησιμοποιώ υλικά όπως η πορσελάνη, το earthenware και το stoneware. Δουλεύω με ένα υλικό σκληρό και άκαμπτο. Στόχος μου η πλήρης ανατροπή του. Κομμάτια απόλυτα εύκαμπτα, ελαφριά να αγκαλιάζουν το σώμα. Όλα σκαλισμένα δημιουργώντας την όψη μιας δαντέλας. Μιας κεραμικής δαντέλας. Το χρώμα και τα σκαλίσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στα έργα μου. Κάθε μικρό κομμάτι είναι κομμένο, πλασμένο και ζωγραφισμένο στο χέρι.

Με σεβασμό και αλήθεια.

DentelleearringsIV

“Dentelle” earrings IV

Εμπνέομαι από τη γη, την Ελλάδα, τους αρχαίους και σύγχρονους πολιτισμούς.

DentelleearringsI

“Dentelle” earrings I

Στους νεολιθικούς οικισμούς, στην ακρόπολη της Τίρυνθας με τα κυκλώπεια τείχη, στα ευρήματα μυκηναϊκών τάφων ανιχνεύονται οι αναφορές της δουλειάς μου.
Όπως επίσης στην ισλαμική αρχιτεκτονική, στα κτίρια τους, στα μοτίβα, στα σχήματα, στις φόρμες και στα χρώματα.
Λατρεύω τη δουλειά μου γιατί στο τέλος πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για μένα.

DentellenecklacII

“Dentelle” necklace II

DentellenecklaceIV

“Dentelle” necklace IV

www.annakitsou.com

email: anna.kitsou@yahoo.com

fb page: anna kitsou ceramic jewellery

2015    Sieraad, διεθνής έκθεση κοσμήματος, Αμστερνταμ

2015    Schmuck, διεθνής έκθεση εικαστικού κοσμήματος, γκαλερί Weltraum, Μόναχο

2015    υποψήφια για το Arts & Crafts Design Award 2015

2014    Ισλάμ, Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής, Αθήνα